Кавуни: спокуса для ласунчиків

Батьківщиною кавуна є Південна Африка. На відміну від динь та гарбузів, рід кавун (Citrullus) різноманітністю видів не відрізняється: їх лише три. Дикий колоцинт з Наміба та Калахарі зміг окупувати майже всі відомі пустелі Середньої Азії, Африки, Індії і навіть Австралії. В давнину його використовувалися як джерело води. Другий вид — цитронний — більше відомий в Америці. Крім диких плодів, дає кормові та цукатні сорти, багаті на пектин. Але головний — шерстистий кавун. Саме його різновидами ласують люди у всьому світі
З давніх-давен відомі лікувальні властивості кавуна. Складаючись на 80% з води, він активно виводить зайву рідину із організму. Цукристість кавуна обумовлена наявністю сахарози, глюкози та фруктози. А оскільки 30-40 г фруктози засвоюється організмом без витрат інсуліну, то кавун можуть їсти навіть хворі на інсулінозалежний діабет (200-300 г ягоди на день). В кавуні присутні пектин, вітаміни B1, В2, С, PP, фолієва кислота, каротин, мікроелементи — магній, залізо. Тож кавун може стати в нагоді для стабілізації артеріального тиску, жовчовиділення та деактивації холестерину, зв'язування солей щавлевої кислоти (оксалатів) та запобігання утворенню каменів у нирках, зниження нервової збудливості, зняття м'язових спазмів, нормалізації моторики кишечнику.
У народній медицині сік кавуна та його м'якоть рекомендують для вгамування спраги при гарячкових станах. Сечогінна дія продукту буде корисною при набряках, пов'язаних із захворюваннями серцево-судинної системи та нирок (відвар свіжих або сушених кавунових кірок готують у співвідношенні 1:10).
Кавун також ефективний у випадках, коли людина піддається виробничим чи побутовим (наприклад, алкогольна) інтоксикаціям. Для загального очищення організму за відсутності протипоказань застосовується так зване кавунове голодування, коли протягом 3-4 днів у їжу вживаються лише кавуни та чорний хліб. Адже 100 г кавуна міститься всього 38 калорій!
Кавун-косметолог. Очищувальну та поживну маску можна приготувати з м'якоті та кісточок кавуна.
На жаль, ніхто не може гарантувати якість кавуна на 100%, крім тих випадків, коли ви особисто виростили його на власних сонячних грядках. Щоб ягода швидше дозрівала і набирала масу, «умільці» перегодовують її добривами, переважно азотними (нітрати натрію, калію, амонію, кальцію). Нестача сонця і велика кількість вологи сприяють накопиченню їх у м'якоті рослини, а збільшення термінів зберігання підвищує їх вміст у кілька разів.
Оскільки наслідки від споживання неякісного продукту дуже серйозні, не варто пропонувати кавун дітям молодше двох років. Чим менше дитина, тим менш захищений її організм від несприятливих впливів — мікробів, нітратів, токсинів, тим важчими можуть бути наслідки отруєння.
Залежно від кількості шкідливого агента, що потрапив в організм, від віку та індивідуальної стійкості, захворювання може протікати в різних формах. При легкій формі спостерігаються слабкість, млявість, нудота, 1-2-кратне блювання та (або) 1-2-кратне рідке випорожнення. Тяжкі розлади супроводжуються різко вираженою слабкістю, головним болем, високою температурою, багаторазовими блюванням і випорожненням, що призводить до зневоднення організму.
Дітям 2-3 років достатньо 80-100 г кавуна на день, для дитини 3-6 років – 100-150 г.
Кавун — цінний і смачний продукт, здатний принести справжнє задоволення. Але тільки в тому випадку, якщо він правильно вирощений, правильно зберігався, правильно продається і вживається в їжу.
Підготувала Міра Фельдман