Це свято вигадали французи в 1995 р., а ще кілька століть тому вони запровадили в Європі моду на гарячий шоколад — вишуканий аристократичний напій, дуже дорогий і не менш корисний

Із зерен какао-бобів ацтеки століттями варили шоколад, називаючи його не інакше як «їжа богів». Іспанські конкістадори, які вперше доправили ласощі в Євро-пу, «чорне золото» використовували для зміцнення фізичної сили й витривалості.

Тривалий час насолоджуватися цим смаколиком могли дозволити собі лише заможні аристократи. Аби якось виправдати високу ціну на шоколад, його почали наділяти надзвичайними властивостями: здатністю зміцнювати здоров’я, сповільнювати процеси старіння й навіть, на думку славнозвісної маркізи де Помпадур, посилювати чуттєвість.

Для простих людей шоколад став доступним лише на початку ХХ ст. із появою промислового виробництва. Відтоді й дотепер залишився популярним рекламний слоган: «Втриматися неможливо».

Сучасні науковці довели, що шоколад сприяє виробленню в організмі ендор-фінів — «гормонів щастя». Водночас деякі вчені впевнені, що він викликає таку ж залежність, як і наркотики. Шкода, звичайно, однак окрім користі, шоколад може створювати для нашого організму й певні проблеми. Усе залежить від якості продукту й кількості, яку людина здатна спожити, адже всім відомо, що при виробництві солодощів до какао-бобів додають цукор і різноманітні наповнювачі. Найкорисніший шоколад — гіркий, а от цукерки з начин-ками й батончики приносять користі набагато менше. До складу цього продукту входять такі природні речо-вини, як кофеїн і тео-бромін — стимулятори, здатні перемагати втому. До того ж у шоколаді багато глюкози — основного джерела «палива» для нашого організму.

Шоколаду властива висока поживна здатність, що можна вважати як позитивним, так і негативним. 100 г солодощів містять від 400 до 500 ккал, тож маленький шоколадний шматочок може цілком замінити сніданок чи навіть обід. Натомість після споживання тістечок і печива відчуття ситості швидко минає. Саме тому деякі дієтологи рекомендують включати чорний шоколад у дієти для схуднення. Жир, який міститься в ньому, не тільки не шкодить, а й захищає наші судини від утворення холестерину. Окрім жирів і вуглеводів, до складу шоколаду входять білки (близько 15–20%), магній, кальцій, залізо, калій і вітаміни групи В. Магній і калій стимулюють м’язову та нервову системи. Передачі нервових імпульсів і роботі серця також сприяє магній. Калій відповідає за водний баланс у тканинах і клітинах організму та нормалізує артеріальний тиск.

Оскільки залізо бере участь у синтезі гемоглобіну, шоколад у помірних кількостях рекомендують давати дітям. Танін допомагає виводити з організму шлаки й регулює роботу шлунково-кишкового тракту. Водночас він може зумовлювати звуження кровоносних судин головного мозку. Аби не нажити собі таких проблем, рекомендують уникати вживання шоколаду з великим вмістом тертого какао.

Бажаючи довести, що систематичне вживання гіркого шоколаду благотворно впливає на роботу серцевих судин, вчені з Каліфорнійського університету провели експеримент. Групу із 20 осіб поділили на дві підгрупи. Першій запропонували щоденно включати у свій раціон шоколад із підвищеним вмістом флавоноїдів, а другій — зі зниженим. Уже через два тижні у представників першої групи спостерігалося розширення артерій на 13%. Також збільшився вміст у крові епікатехіну, який сприяє активізації кровотоку. Відтак, було доведено, що гіркий шоколад справді зміцнює серцево-судинну систему.

Подібні результати продемонструвало дослідження, проведене вченими з Університету Сан-Дієго. 30 добровольців щодня вживали по 50 г чорного шоколаду (70% какао) і стільки ж білого молоч-ного шоколаду (0% какао) протягом 15 днів. Учасникам вимірювали тиск, показники кровообігу та циркуляції ліпідів у крові до і після експерименту. Тести показали, що ті, хто насолоджувався чорним шоколадом, мали вищий рівень «доброго» холестерину.

Ласувати шоколадом корисно і вагітним жінкам, адже вони, як ні-хто інший, потребують позитивних емоцій і гармонійних відчуттів. За деякими даними, какао-масло впливає на становлення характеру майбутньої дитини, робить її стійкішою до стресових ситуацій.

Щодня вживаючи в їжу чорний шоколад, можна уповільнити старіння шкіри, вважають вчені з Великобританії. Під час дослідження вони з’ясували: кілька шматочків солодкого продукту на день гальмують процес руйнування колагенових волокон і покращують обмін речовин у шкірі.

Це відбувається завдяки високому вмісту потужних антиоксидантів — флавоноїдів. Важливий факт: чорний шоколад знижує ризик розвитку одного з найнебезпечніших видів раку — меланоми.

Гіркий шоколад також знижує ризик розвитку цукрового діабету й ожиріння, впевнені дослідники з Каролінського інституту (Швеція). Під час експерименту вони виявили, що його вживання не викликає значного підвищення цукру у крові й вироблення великої кіль-кості інсуліну. Вчені навіть зафіксували зниження захворюваності на цукровий діабет 2-го типу та невелике зменшення маси тіла у людей, які регулярно вживали чорний шоколад. У ході дослідження з’ясувався ще один цікавий факт: виявляється, для чоловіків найменш корисний білий шоколад, а для жінок — молочний.

Чорний шоколад знижує потяг до шкідливих продуктів — жирного, солодкого й солоного, упевнені вчені з Копенгаген-ського університету (Данія). Вони вивчали вплив чорного й молочного шоколаду на організм молодих людей, які нічого не їли протягом 12 годин. Ще через 5 годин учасникам дослідження дозволили повноцінно пообідати. Виявилося, що стограмова плитка чорного шоколаду не лише тамує голод, а й знижує апетит, чого не можна сказати про молочний. Так, ті, хто ласував чорним шоколадом, з’їли значно менше, і що особливо важливо — дуже мало солоного, солодкого й жирного. На думку вчених, саме такий шоколад допо-магає скоротити споживання калорій на 15%.

Існує модна дієта, за якою охочим скинути зайві кілограми належить упродовж 3 днів випивати 5–6 чашечок кави зі знежиреним молоком, заїдаючи їх 100–150 г гіркого шоколаду. Такі розвантажувальні дні приносять задоволення і знижують потяг до солодкого.

Як відомо, завдяки вмісту «гормону щастя» ендорфіну шоколад здатен викликати ейфорію. Натомість нестача цього гор-мону — депресію. А кому воно треба? Єдине застереження: тіште себе винятково чорним (гірким) шоколадом без добавок і не забувайте про почуття міри — не більше 30–50 г на день.

Лариса Дедишина

«Фармацевт Практик» #07–08′ 2013

Поділитися цим дописом

Автор

Опіум, морфін і «Кока-Кола» для народу

Опіум, морфін і «Кока-Кола» для народу

Наталія Малішевська 2 хв. читання
МОЗ створило робочу групу для підготовки проєкту Twinning щодо створення органу державного контролю за лікарськими засобами

МОЗ створило робочу групу для підготовки проєкту Twinning щодо створення органу державного контролю за лікарськими засобами

Наталія Малішевська 1 хв. читання
Farmak закликає до спільних дій, аби уникнути дефіциту ліків після втрати складу «Оптіма-Фарм»

Farmak закликає до спільних дій, аби уникнути дефіциту ліків після втрати складу «Оптіма-Фарм»

Наталія Малішевська 1 хв. читання
Едем Адаманов: дефіциту ліків в Україні не буде, попри атаку на склад дистриб’ютора

Едем Адаманов: дефіциту ліків в Україні не буде, попри атаку на склад дистриб’ютора

Наталія Малішевська 1 хв. читання
Farmak знову серед найвідповідальніших платників податків України

Farmak знову серед найвідповідальніших платників податків України

Наталія Малішевська 1 хв. читання
Як народився фах хіміка-фармацевта

Як народився фах хіміка-фармацевта

Наталія Малішевська 3 хв. читання